Cum se face diversificarea alimentară la bebeluși?Cum se face diversificarea alimentară la bebeluși?

Alimentatia bebelușului în primul an de viață este o etapă interesantă atât pentru părinți, cât și pentru bebeluși. Este vorba despre dezvoltare, nutriție, curiozitate, împărtășire și învățare. Atașamentul crește pe măsură ce îți faci rutina zilnică cu copilul tău.

Îți poți ajuta copilul să dezvolte o viață de obiceiuri alimentare sănătoase cu un început corect. De exemplu, în primele 6 luni de viață, bebelușii alăptați vor primi ceea ce au nevoie din laptele mamei.

Cum se îngrijeşte bebe?
 • Bebelușii care sunt alăptați exclusiv sau parțial ar trebui să primească un supliment zilnic de vitamina D, care este disponibil sub formă de picături.
 • Laptele matern are cantitatea și calitatea potrivită de nutrienți pentru a satisface primele nevoi alimentare ale bebelușului tău.
 • Laptele matern conține anticorpi și alți factori imunitari care ajută copilul să prevină și să lupte împotriva bolilor.

Dacă alăptarea nu este o opțiune, utilizați o formulă pentru sugari îmbogățită cu fier cumpărată din magazin pentru primele 9 până la 12 luni.

 • Formula trebuie să fie pe bază de lapte de vacă.
 • Compozițiile de casă făcute din lapte conservat, evaporat, integral sau orice băutură pe bază de plante, nu sunt recomandate ca înlocuitor al laptelui matern. De asemenea, acestea pot conține germeni dăunători și le lipsesc nutrienții importanți care îți pot îmbolnăvi copilul.
 • Orezul, soia, migdalele sau alte băuturi pe bază de plante, chiar și atunci când sunt fortificate, nu sunt adecvate ca înlocuitori de lapte matern, deoarece sunt incomplete din punct de vedere nutrițional pentru sugari.
 • Discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigur care formulă este cea mai bună pentru copilul dumneavoastră.

De asemenea, introducerea alimentelor solide este un alt pas important în alimentația bebelușului. La aproximativ 6 luni, majoritatea bebelușilor sunt pregătiți să încerce alimente solide. Împreună cu alte alimente, puteți continua să alăptați atâta timp cât este confortabil pentru dumneavoastră și pentru copil, chiar și până în ani mai mari (2-3).

Veți ști că copilul este gata să înceapă diversificarea alimentară atunci când:

 • Pot să stea în picioare fără sprijin, să se aplece înainte și să aibă un control bun asupra mușchilor gâtului.
 • Capacitatea de a ridica alimente și de a încerca să o bage în gură.
 • Arată interes pentru mâncare atunci când alții mănâncă.
 • Deschide gura când văd mâncarea venind înspre ei.
 • Vă poate anunța că nu vor mâncare, aplecându-se pe spate sau întorcându-și capul.

Amintiți-vă că toți bebelușii sunt diferiți. Unii bebeluși pot fi pregătiți cu câteva săptămâni înainte sau imediat după 6 luni. Cu toate acestea, așteptarea după 6 luni pentru a introduce alte alimente crește riscul de deficit de fier al bebelușului. Astfel, alimentația bebelușului este recomandată să se realizeze sub atenta supraveghere a unui medic care vă poate indica cu ce anume să începeți și cum să evoluați în această direcție chiar mai echilibrat.

Related Post