Megaliti. Cetatuia – Negru Voda V.



M-am gandit sa postez un nou megalit inainte de lasarea noptii pentru ca ea, noaptea, e un sfetnic bun. Asa se spune in popor. Acest grup de sculpturi impresionante se afla pe stancile unde sta sapata grota Sfantului Ioanichie, cel care a stat in pustnicie timp de 30 de ani. Aici, in incaperea inghitita de stanca Sfantul primea apa, paine si sare o data pe saptamana, lasate cu sfoara de un calugar al manastirii.
Voi lasa sa va mirati alaturi de noi, in anecdota ce urmeaza! Locul de unde se poate vedea cel mai bine grota este de pe o iesitura de stanca undeva deasupra unei prapastii; acest loc este aparte de cararea ce urca spre manastire si desi pare un loc accesibil, este usor de trecut cu vederea. Am pus deschiderea ei pe seama vibratiei si misiunii fiecaruia. Multi trecatori trec pe langa carare fara s-o poata vedea. Noi am fi patit la fel daca nu ar fi fost Limonada. De-asta am spus, grupul a fost compact, fiecare avand misiunea sa proprie, acolo unde numai el o putea duce la bun sfarsit. Am luat cararea si ne-a intampinat chipul unui batran cu caciula, barba si mustati, atat de evident incat nici orbii nu l-ar fi ratat. Alaturi de el un bot de leu si un cap tuguiat.

Apoi iesitura din munte, acolo unde doar vulturii zboara. Asa cum deasupra Crucii dorintelor zbura cu aripi intinse in cercuri bine descrise, un vultur.  De aici, de langa crucea Mosilor neamului (chiar asa scrie pe cruce), se vede toata panorama vailor si muntilor inconjuratori. Se vede valea grotelor pustnicilor, se vede grota Sfantului, se vede Crucea dorintelor, se vad Coltii Doamnei. De aici, Limonada s-a apropiat de marginea prapastiei si a strigat inspre vale. Iar ecoul a fugit ca atras de un magnet catre stanga, brusc, acolo unde se afla grota Sfantului iar mai apoi catre vale. A repetat tipatul din aceleasi coordonate si ecoul s-a dus catre vale, de data asta. De ce? Cum?
Megalitii de care va vorbeam in inceputul postarii i-am numit in albumul meu de fotografii Zeii Pasari. Si o sa intelegeti si de ce! Va spun ca am inteles de ce in evul medieval s-au facut coifurile de armura ascutite in partea chipului: pentru ca imitau aceste chipuri de zei. Poate zeii insusi purtau aceste coifuri de aceasta forma. Nu putem stii inca! Stim doar ca in zona intalnim toponime precum: Barzesti, Vulturesti, Huluba, Corbi.
A se compara figurile zeilor pasare cu cea a lui Negru Voda din Coltii Doamnei.

Related Post