Recent am descoperit cat de bun este acest vinOriginar din Franta, Cabernet Sauvignon este fara indoiala unul dintre cele mai cunoscute vinuri rosii, deopotriva datorita calitatilor sale gustative cat si a conditiilor nepretentioase de cultivare si procesare. Alegerea ideala atunci cand vine vorba favorizarea unei bauturi ce poate ajunge pana la o vechime considerabila, acesta nu predomina ca si raspandirea doar in zona sa de provenienta, ci se intinde in mod prolific pe multe teritorii, cu predilectie in zona Californiei, in regiuni precum muntii Santa Cruz, Paso Robles sau Napa Valley. De altfel, un studiu realizat chiar la una dintre cele mai prestigioase universitati de pe coasta de vest a stabilit ca, din punct de vedere al provenientei, acesta este un hibrid al soiurilor Sauvignon Blanc si Cabernet Franc. Considerat a fi una dintre cele mai populare alegeri in materie de struguri rosii de calitate premium, acesta isi adjudeca in prezent titlul cot la cot cu Merlot, o alta variatie deopotriva versatila si des intalnita.

Caracteristici ale vinului

Daca ne referim la trasaturile strugurilor in sine, acestia formeaza un soi rezistent la intemperii si boli specifice, pelicula dura actionand ca un scut. Aroma bogata poate fi descrisa in nenumarate moduri, toate avand in comun robustetea categorica a vinului, acompaniata in functie de gradul de maturare si tehnica folosita de note lemnoase, fructate sau condimentate. Datorita astringentei ferme si a multitudinii de inflexiuni gustative, un vin Cabernet Sauvignon va fi pus intotdeauna cel mai bine in evidenta in diverse combinatii alimentare. Respectand regula generala, acesta va complimenta cel mai bine fripturile in sange, preparatele ce au la baza carnea de vanat, dar si branzeturile maturate la randul lor o perioada indelungata de timp, si surprinzator deserturile pe baza de ciocolata amaruie.

Cum obtinem vinul de cea mai inalta calitate

La fel ca alte varietati provenite din struguri rosii, un vin Cabernet Sauvignon isi va atinge adevaratul potential gustativ abia dupa un interval ce poate ajunge pana la 10 ani, timp in care lumina, temperatura si modalitatea de depozitare vor trebui sa fie atent monitorizate in scopul obtinerii unui produs de inalta calitate.

Revenind la notele distinctive dobandite odata cu trecerea timpului, in functie de tipul de stejar in care este depozitat, acesta poate avea parte la final de gusturi ce aduc aminte de vanilie si cocos sau dimpotriva, lemn si fum, detalii ce deosebesc un vin de calitate superioara de un rezultat al productiei in masa. Deoarece necesita o perioada de maturare mai substantiala, zonele aproape aride, cu un anotimp cald extins reprezinta mediul ideal. Pentru a dezvolta adevaratul potential al vinului, amanunte precum culesul precoce, alegerea unei zone de cultivare cu prea putin soare sau intarzierea procesului de macerare sunt necesare de a fi tinute sub control pentru a nu altera evolutia naturala a acestuia.

Related Post